Żywienie i winiarstwo to dwa bloki tematyczne dyskusji zaplanowanych w Lubuskim Centrum Winiarstwa (LCW) w Zaborze.

W LCW Zaborze tuż obok 30 hektarowej samorządowej winnicy najwyższej klasy eksperci w tej dziedzinie mówić będą o przyszłości bio winiarstwa. Tematyka związana z gospodarczym rozwojem tej branży w regionie lubuskim jest niezwykle istotna ponieważ w ostatnich latach region przeżywa prawdziwe odrodzenie tradycji uprawy winorośli i produkcji win. W tej chwili na terenie całego województwa działa już ponad 100 winnic a winnica w Zaborze jest miejscem spotkań, gdzie można pozyskać wiedzę na temat uprawiania winorośli, produkcji wina a także o sposobach na jej popularyzację.  Jak wygląda taka nowoczesna uprawa i czy się opłaca, jak wytwarzać wino bio w czasach gdy EKO jest ważne dla wzrastającej grupy tzw. świadomych konsumentów a także jak zaprojektować etykietę na butelkę wina, by się sprzedawało. Te i inne tematy o winie będą podejmowane podczas dwóch paneli w Zaborze.

Sposób żywienia zyskuje coraz istotniejsze znaczenie dla współczesnego świata. Służy nie tylko  utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, ale może też zapobiegać powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych. Otyłość, cukrzyca typu drugiego, choroby układu krążenia, osteoporoza a nawet niektóre nowotwory złośliwe to choroby, których występowanie można zmniejszyć poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Tzw. żywność funkcjonalna czyli taka, która poza korzyściami żywieniowymi przynosi dodatkowo korzyści zdrowotne to główny temat jaki będzie  podnoszony podczas dyskusji w Zaborze Goście, znani dietetycy, lekarze, trenerzy a także farmaceuci opowiedzą jak wygląda żywność funkcjonalna, jak wpływa na nasze zdrowie psychiczne, czym jest żywienie specjalne.

Skip to content